+905527360316
·
info@yesiltepe.org
·
Pazartesi - Cuma 09:00-17:00
Bize Danışın

Şirket Kasasındaki Nakit Fazlası Örtülü Kazanç Sayılır mı?

Vergi Hukuku | Kurumlar Vergisi | Örtülü Kazanç Dağıtımı

Şirketlerin kasa hesaplarında yüksek miktarda nakit bulunması, vergi incelemelerinde örtülü kazanç dağıtımı iddiasıyla karşılaşmalarına neden olabilmektedir. Vergi idaresi, şirket kasasında bulunduğu görülen nakit fazlasının ortaklara kullandırıldığını ileri sürerek kurumlar vergisi ve katma değer vergisi (KDV) yönünden cezalı tarhiyat yapabilmektedir.

Ancak şirket kasasında yüksek miktarda nakit bulunması, tek başına örtülü kazanç dağıtımının gerçekleştiğini göstermez. Vergi tarhiyatının hukuka uygun olabilmesi için nakdin ortaklara kullandırıldığına ilişkin somut tespitlerin bulunması gerekir.

Şirket Kasasında Bulundurulabilecek Nakit İçin Yasal Bir Üst Sınır Var mı?

Türk vergi mevzuatında, şirketlerin kasa hesaplarında bulundurabilecekleri nakit miktarına ilişkin genel bir üst sınır öngörülmemiştir.

Bununla birlikte vergi incelemelerinde, şirketin faaliyet hacmi, günlük nakit akışı, ticari işlemleri ve nakit harcamaları dikkate alınarak kasada bulunması beklenen ortalama nakit miktarı değerlendirilebilmektedir.

İnceleme sonucunda kasa hesabındaki tutarın şirketin olağan nakit ihtiyacının üzerinde olduğu kanaatine varılması hâlinde, fazla tutarın şirket ortaklarına kullandırıldığı iddiasıyla örtülü kazanç dağıtımı yönünden değerlendirme yapılabilmektedir.

Ancak bu değerlendirme, tek başına vergilendirme için yeterli değildir.

Kasa Fazlası Nedeniyle Örtülü Kazanç Dağıtımı Nasıl Tespit Edilir?

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 13. maddesinde, transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtımı düzenlenmiştir.

Bu düzenleme kapsamında, kurumların ilişkili kişilerle emsallere uygunluk ilkesine aykırı bedel veya fiyat üzerinden gerçekleştirdikleri işlemler, belirli koşullarda örtülü kazanç dağıtımı olarak değerlendirilebilir.

Şirketin nakit varlıklarının ortaklarına kullandırılması da işlemin niteliğine ve somut olayın özelliklerine göre bu kapsamda incelenebilir.

Ancak kasa hesabında yüksek bakiye bulunması ile nakdin ortaklara fiilen kullandırılması aynı anlama gelmez.

Bu nedenle, örtülü kazanç dağıtımı iddiasının yalnızca varsayımlara değil, hukuken geçerli somut tespitlere dayanması gerekir.

Kasa Fazlası Nedeniyle Yapılan Cezalı Vergi Tarhiyatına İtiraz Edilebilir mi?

Evet. Şirket kasasında bulunduğu ileri sürülen nakit fazlası nedeniyle yapılan cezalı vergi tarhiyatına karşı yargı yoluna başvurulabilir.

Vergi inceleme raporunda, kasa hesabındaki fazla tutarın ortaklara kullandırıldığına ilişkin somut bir tespit bulunmaması, tarhiyatın hukuka uygunluğunun değerlendirilmesinde önemli bir husustur.

Vergi Usul Kanunu’nun 3. maddesi uyarınca vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esastır.

Bu doğrultuda, nakit fazlasının ortaklara kullandırıldığı iddiasının somut olayın özellikleri çerçevesinde araştırılması gerekir.

Özellikle ortakların beyanları, şirketin muhasebe kayıtları, nakit hareketleri ve diğer ilgili deliller incelenmeden yalnızca kasa bakiyesine dayanılarak yapılan tarhiyatlar hukuki yönden tartışmaya açıktır.

Danıştay 3. Dairesinin 2025/4859 Sayılı Kararı

Danıştay 3. Dairesinin 2025/4859 sayılı kararı, şirket kasasında bulunan nakit fazlasının örtülü kazanç dağıtımı olarak değerlendirilmesi bakımından önem taşımaktadır.

Paylaşılan karar özetine göre, şirketin kasa hesabında bulunduğu ileri sürülen nakit fazlasının ortaklara kullandırıldığı ve faiz geliri elde edildiği iddiasının somut tespitlerle desteklenmesi gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu çerçevede, nakdin ortaklar tarafından kullanıldığına ilişkin araştırma yapılmadan ve iddiayı destekleyen somut deliller ortaya konulmadan gerçekleştirilen cezalı tarhiyatın hukuka uygunluğu tartışma konusu olmaktadır.

Önemli olan, kasada ne kadar nakit bulunduğundan ziyade, bu nakdin gerçekten ortaklara kullandırılıp kullandırılmadığının somut delillerle ortaya konulmasıdır.

Şirketler Kasa Fazlası Nedeniyle Vergi Cezasıyla Karşılaşırsa Ne Yapmalı?

Kasa fazlası nedeniyle cezalı kurumlar vergisi veya KDV tarhiyatıyla karşılaşan şirketlerin, öncelikle vergi inceleme raporunda yer alan tespitleri ve tarhiyatın hukuki dayanaklarını değerlendirmeleri gerekir.

İnceleme raporunda, nakdin ortaklara kullandırıldığına ilişkin somut delillerin bulunup bulunmadığı özellikle önem taşır.

Tarhiyatın hukuka aykırı olduğu değerlendiriliyorsa, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu ve ilgili vergi mevzuatı kapsamında süresi içinde vergi mahkemesinde dava açılması mümkündür.

Vergi mahkemelerinde genel dava açma süresi, özel bir düzenleme bulunmadıkça, 30 gündür. Sürenin başlangıcı ve uygulanabilecek özel hükümler somut işleme göre ayrıca değerlendirilmelidir.

Sonuç: Şirket Kasasında Nakit Fazlası Bulunması Tek Başına Örtülü Kazanç Değildir

Şirketlerin kasa hesaplarında yüksek miktarda nakit bulunması, tek başına örtülü kazanç dağıtımının gerçekleştiği anlamına gelmez.

Vergi idaresinin, şirket kasasındaki nakdin ortaklara kullandırıldığını ileri sürmesi hâlinde, bu iddianın somut ve hukuken geçerli tespitlerle desteklenmesi gerekir.

Dolayısıyla, yalnızca kasa hesabındaki yüksek bakiyeye dayanılarak yapılan cezalı vergi tarhiyatları, somut olayın özelliklerine göre yargı denetimine konu edilebilir.

Hukuki dayanaklar: 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu m. 13, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu m. 3, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu m. 7 ve Danıştay 3. Dairesi, K. 2025/4859.

Av. A. Efe Yeşiltepe — Hatay Barosu, Sicil No: 3305
Bu sitedeki içerikler genel bilgilendirme amaçlıdır, hukuki tavsiye niteliği taşımaz ve avukat–müvekkil ilişkisi doğurmaz. Türkiye Barolar Birliği Meslek Kuralları ve Reklam Yasağı Yönetmeliği uyarınca hazırlanmıştır.